Vägen till en god natts sömn

By admin, 2020-05-15

Att få sova gott är något vi alla förtjänar. Men det är inget som bara händer av sig själv. Ett flertal faktorer har en roll att spela i detta spel och du bör helst ha tittat på alla av de följande punkterna för att säkerställa att du sover så bra du kan.

Säng, kudde och sängkläder

Sängen kommer vara det första att tänka på. En bra säng kan faktiskt hålla upp till 15-20 år. Men som vi blir äldre kan våra sovmönster förändras. Vilket i sin tur kan förändra dina behov. När du ger dig ut för att köpa en ny säng bör du alltid välja kvalitet först. Men självfallet måste du ju också tänka på vilken prisklass du kan hålla dig till. Därefter bör du välja en kudde som passar din sovställning. Beroende på om du sover på rygg, sidan eller på mage behöver du en kudde som lyfter upp ditt huvud tillräckligt men inte för mycket. Och slutligen är det viktigt att välja sängkläder som är mjuk och skön mot huden. Om de känns sträva eller bara andas väldigt dåligt kommer de snabbt bli obekväma.

Sovrumsmiljön

Sovrummet i sig kommer dock också att ha ett finger med i spelet. Bra luft kommer att göra mycket för din sömn och det är något du underhåller med regelbunden och ordentlig städning av rummet. Ventilationen är dock även en viktig faktor som kan behöva tittas på om du inte kan säga säkert vad som är problemet. Att manuellt vädra rummet en eller två gånger om dagen är dock en bra vana att ha i vilket fall som helst. Du kan med fördel göra detta strax innan du går och lägger dig så får du kanske även ned temperaturen något. Forskning har visat att det är mer hälsosamt att sova i temperaturer kring 16-19 grader.