Ta bort städningen från schemat

By admin, 2015-05-10

kvinna som ogillar att städa

När RUT-avdraget infördes (2007) blev det nästan en ”städrevolution” i Sverige. Det som avdraget medförde var att priset halverades på arbetskostnaden för de flesta städtjänster för privatpersoner. Men det innebar även mer än bara en prissänkning. I och med att det blev billigare blev det fler som testade på tjänsten som underlättar i vardagen och allt fler valde att abonnera på hemstädning och köpa in extra städhjälp för exempelvis storstädning och liknande. I och med detta ökade acceptansen för att ta emot städhjälp och idag ser de flesta städhjälp som något lika självklart som att få hemkörda matkassar. Det är enkelt, smidigt, prisvärt och inte minst bekvämt.

Med större efterfrågan har även antalet städfirmor ökat. De flesta seriösa även om det finns ett antal företagare som inte inser att det är en rad specifika saker man bör ha koll på just som städföretag. Utöver lagar och regler om arbetstider, löner m.m. så finns det nämligen speciella saker som just gäller företag med inriktning mot städning.

RUT – Det var RUT som satte igång städbranschen rejält. Med tiden har reglerna stramats åt något kring RUT för att minska risken för fusk samt att personer ska ansöka om RUT-avdrag som de egentligen inte har rätt till. Det är städföretaget som lämnar in alla uppgifter till Skatteverket gällande RUT-avdraget. Däremot är det kundens ansvar att ha koll på att avdraget får göras. Det gäller då exempelvis att personen har skattepliktig inkomst, är minst 18 år och är skriven på den adress som tjänsten är utförd (finns vissa undantag).
Som företag är det viktigt att vara insatt i RUT-avdraget eftersom man då kan svara på kundernas frågor och inte enbart hänvisa till Skatteverket.

MILJÖ – Städföretagen har ett stort miljöansvar då de dagligen arbetar med olika kemikalier. En del företag har valt att enbart satsa på ekologiska produkter medan andra låter kunden själv få välja produkterna eftersom det är kundens städmaterial som används. Oavsett bör man vara insatt i de regler som gäller kring hantering av miljöfarligt avfall.

TRANSPORT – En del städföretag satsar mycket brett och erbjuder en mängd olika städtjänster. Detta i ett led i att få så mycket jobb som möjligt. Men det kan även innebära att de tar sig an jobb som de egentligen inte borde göra. Ett klassiskt exempel är transport vid flyttstädning. En hel del städföretag som erbjuder flyttstädning erbjuder även flytthjälp på flyttdagen. För kunden ser det mycket behändigt ut att anlita samma företag för bägge tjänsterna. Men för att få genomföra flyttransporter måste företaget ha ett yrkestrafiktillstånd något som inte är speciellt vanligt bland städföretag. Skulle transport genomföras av ett företag som inte har detta tillstånd kan det resultera i att sakerna inte är försäkrade under transporten till det nya boendet.