Sopp i avlopp – orsaker och lösningar

By admin, 2020-02-27

Att få ett stopp i avloppet är något många av oss har upplevt en eller flera gånger i livet. Många gånger är det inte något allvarligt och kan lösas med ganska enkla metoder. Men är man inte försiktigt kan man även drabbas av mer allvarliga stopp som inte är så lätt att fixa själv.

Orsaker till stopp

De flesta stopp är något som går att förhindra. Detta är för att de byggs upp som en direkt orsak av vad vi spolar ned i det. I diskon har vi oftast en sil som finns på plats för att samla upp större bitar som kan åka ned där när vi diskar eller bara sköljer ur något. Men den kan inte stoppa flytande ting och fett som stenat i rören är en väldigt vanlig anledning till stopp.

Stopp i toaletten kan på samma sätt uppstå när vi spolar ned saker som inte menad. Endast kiss, bajs och toalettpapper ska spolas ned i toalettstolen. Allt annat löper risken att orsaka stopp. Toaletten är dessutom mer sårbar då det inte finns ett vattenlås som kan fånga upp saker och ting.

Lösningar på stopp

I många fall kan man som sagt lösa ett stopp själv men när dessa metoder inte längre fungerar kan man behöva professionell hjälp. Olika lösningar finns beroende på var stoppet har uppstått. Är det i diskon eller i ett handfat bör man först och främst se om vattenlåset är fullt. Detta sitter på undersidan och kan lätt skruvas bort för inspektion. Ställ dock en hink under innan för att fånga upp eventuellt vatten och skräp som kan rinna ut.

Om det inte löser saken kan stoppet sitta längre ned. En sak man då kan prova är att koka upp vatten i en stor kastrull och hälla ned i avloppet. För extra effekt kan man först hälla ned lite diskmedel och låta det verka medan vattnet kokar upp. En vaskrensare är också värt att prova.

Sitter stoppet i toaletten kan lite extra kraft lossa på stoppet. Allt man behöver göra då är att fylla en hink med vatten och hälla direkt ned i toalettstolen från åtminstone en meters höjd. Upprepa ett par gånger och se om det löser stoppet. Om det inte fungerar kan en vaskrensare igen vara värt ett försök.