Skaffa din egen bastu – bra att tänka på

By admin, 2020-04-25

Basta är ett perfekt sätt att varva ned och bara ta det lugnt en stund. Och medan bastu är något många av oss har tillgång till genom gymmet eller liknande, kan det också vara något du skaffar till hemmet. Här följer några snabba tips om vad du bör tänka på när du skaffar bastu.

Bastu inomhus eller bastustuga ute?

Först och främst gäller det att ta beslutet om du vill ha en bastu inne i huset eller utomhus som en separat liten stuga. Båda har sina för- och nackdelar och det gäller att väga dem mot varandra för att se vilken som passar just din boendesituation bäst. Det är nog många som inte har ett rum över i huset som skulle kunna göras om till bastu. Väljer du att skaffa en bastustuga kan du hitta byggsatser färdiga att montera från företag som Bastukällan.

Välja rätt aggregat

Bastuaggregatet har som uppgift att värma upp utrymmet. Först och främst ska du välja om du vill värma upp det med ved eller el. Ett vedeldat aggregat passar bra i en fristående bastustuga på tomten då det även behöver en skorsten. Har du bastun inomhus kommer du nog vilja välja ett elektriskt aggregat istället. Men det är också viktigt att du väljer ett som klarar av att värma upp hela bastun. Bäst är att ha alla mått redo och fråga en försäljare som kan ge dig rekommendationer utifrån dessa och dina egna preferenser.

Tänk på underhållet

En bastu kommer behöva regelbundet underhåll för att fortsätt vara fräsch och fin. Den måste skuras ordentligt med såpa och du behöver olja in lavarna emellanåt. En till ett par gånger om året (beroende på hur ofta du använder bastun) bör du även gå igenom bastustenarna och byta ut de som har spruckit. Dammsug även behållaren för stenarna och ta bort eventuella kalkavlagringar. Se även över tätningslisterna kring bastudörren och eventuella glaspartier. Här samlas gärna fukten, vilket kan leda till att materialet spricker. Minska risken för sprickor med regelbunden oljeimpregnering.