Belysning på kontoret

By admin, 2019-11-07

Bra belysning är en väldigt viktig del av arbetsmiljön och därför något man bör lägga ned tid och energi på att få till rätt. Dålig belysning har kunnat kopplats till en rad olika besvär, både fysiska och mentala. Här följer ett par olika tips på hur man bör belysa kontoret.

I den utsträckning det är möjligt bör man dra nytta av det naturliga ljuset. Har man därför möjligheten att utforma inredningen så att fönstren kan släppa in dagsljuset utan att blända de som arbetar där eller lysa direkt på datorskärmarna kan man skapa goda förutsättningar.

För rum där detta är svårt av en eller annan anledning blir man i regel mer tvungen att behöva förlita sig på artificiell belysning. Det finns dock lösningar för att föra in solljus via fiberoptik till vilket rum som helst i en byggnad. Företaget Parans står bakom ett sådant system.

Vanlig belysning på en arbetsplats måste tillgodose behovet av de som arbetar där och de uppgifter de har. Oavsett vilket arbete det handlar om behöver det finnas belysning som ser till att den arbetande inte behöver anta obekväma arbetspositioner för att kunna se vad de gör.

Belysningen får heller inte blända personen i sitt arbete. Att ge den anställde möjligheten att justera belysningen, som med dimmer eller bara göra det möjligt att rikta den behöver man inte komma på en statisk lösning för alla situationer.

Hur stark belysning bör vara är inte alltid så enkelt att veta. Som tur är har Arbetsmiljöverket bra riktvärden man kan använda sig av.