Anställa personal – bra att tänka på

By admin, 2019-05-20

Att anställa personal är ett arbete som många företag behöver ta itu med jämna mellanrum. Men vare sig det är en ny position som måste tillsättas eller en position som lämnats öppen för att någon har eller kommer att sluta finns det mycket man måste tänka på.

Är anställning rätt lösning?

Att tro att anställning är det enda alternativet är faktiskt ett vanligt misstag. Med arbetsgivaravgifter och allt annat runtomkring att ha anställda är ny personal en stor utgift. Det måste dock vara en ekonomiskt försvarbar utgift och något som inte kan lösas på andra vis. Kanske det är mer logiskt att outsourca tjänsten? Eller kanske man bara ska ta in någon på deltid? Heltidsanställningar är många gånger en bra lösning, men att utforska sina möjligheter är alltid ett bra val.

Göra det själv eller ta hjälp?

Sköter man hela anställningsprocessen själv får man räkna med att lägga ned en hel del tid och energi för att få ett bra resultat. Under denna tid får man mest troligt inte gjort allt man annars behöver göra utan övertid eller hjälp från andra. Att ta hjälp av en rekryteringsfirma är visserligen en utgift, men var och en måste balansera detta emot all tid det tar att sköta en rekrytering från början till slut. Ju viktigare det att hitta rätt kandidat desto större värde kan det också finnas i att lämna över jobbet till en expert. Firmor som Head Agent specialiserar sig på rekrytering av chefer och nyckelpersonal och kan på så sätt vara till väldigt stor hjälp i detta skede.

Förbered för intervju

Oavsett om man sköter allt själv eller lämnar över stora delar till en rekryteringsfirma kommer man fortfarande behöva genomföra en intervju med alla kandidater som tar sig vidare dit. Det finns en hel del klichéer vad gäller anställningsintervjuer där ute, men vissa av dem har också blivit klichéer för att de används av goda anledningar. Företagande.se har samlat åtta bra frågor att ställa under en intervju och förklaringen bakom dem.