Anlita städhjälp

By admin, 2015-08-20

Tänk dig att komma hem på kvällen till ett oklanderligt rent och fräscht hem utan att ha behövt lyfta ett finger. Det låter kanske för bra för att vara sant. För många tycks det vara en omöjlighet att få ihop livspusslet under veckorna; jobb, matlagning, kvällsaktiviteter, läxläsning med barnen och allt annat som ska hinnas med innan läggdags. Städningen blir lätt uppskjuten till helgen och då vill man ju gärna göra annat än att dammsuga. Att anlita städhjälp har blivit ett vanligt sätt att tackla problemet – införandet av RUT-avdrag år 2007 gjorde det ekonomiskt möjligt för fler att anlita professionell hjälp för att få bukt med dammråttorna.

RUT innebär en skattereduktion på halva arbetskostnaden. Anlitar du en städfirma som är godkänd för F-skatt dras avdraget av direkt på fakturan. För mer information om RUT, se Skatteverkets hemsida.

Veckostädning vanligast

Den städservice som oftast efterfrågas är hjälp med veckostädningen – de vanligaste varianterna är tre timmar varje vecka eller fyra timmar varannan vecka, enligt byggahus.se. Andra tar hjälp av en städfirma när man behöver en ordentlig storstädning av bostaden – inför en flytt till exempel, då man ofta har mycket att göra på kort tid vilket gör att det kan innebära en stor lättnad att kunna anförtro städningen åt andra. Att anlita proffs för en ordentlig vårstädning med fönsterputsning någon gång om året är också ett bra sätt att förhindra att smuts ansamlas.

Att tänka på

Olika städfirmor kan erbjuda olika tjänster, så tänk efter vad du vill ha hjälp med. För dig som bor i Uppsala , kan städfirman Nox vara ett alternativ – en städfirma som profilerar sig lite mer personlig än genomsnittet och som bland annat ser till att det är samma personer som kommer till dig varje gång. Det kan kännas både tryggare och trevligare.

Tänk även på att plocka undan lite innan för att få ut så mycket som möjligt av städtiden. På så sätt kan städteamet direkt börja med själva rengöringen. Särskilt stor betydelse är det förstås för barnfamiljer där leksaker har en tendens att sprida ut sig över stora golvytor.

När du väl har bestämt dig för en städfirma kan det vara trevligt att stämma möte i hemmet så ni får träffas och lära känna varandra lite. Förtroende är viktigt och ta gärna reda på om de har några kvalitetsstämplar eller försäkringar som kan vara bra för dig att veta om. Ni bör också gå igenom vad som ska gälla vid nyckelhantering, om du inte är hemma och hantering av eventuellt hemlarm.